Nep-loverboys: ruim de helft trapt er in

Jonge meisjes zijn makkelijk over te halen om met een onbekende mee te gaan. Dat blijkt uit een actie in Winterswijk waarbij nep-loverboys werden ingezet. Meer dan de helft van de meisjes ging in op het aanbod om mee te gaan naar Arnhem voor een fotosessie, waar ze ook nog eens geld voor zouden krijgen.

Bij de actie werden vrijdagavond in het centrum van het dorp, waar kermis was vanwege het jaarlijkse volksfeest, zestig meisjes en enkele jongens aangesproken. Dat gebeurde door twee jongens en twee meisjes, die al vaker als nep-loverboy zijn ingezet. Het aanbod was simpel: 13- tot 16-jarige meisjes kregen eerst complimenten voor hun uiterlijk, dan het aanbod om in een busje te stappen voor een foto-shoot in Arnhem, waar ze ook nog eens 300 euro voor zouden krijgen.

“Van de twee meiden die jongeren hebben aangesproken had de helft succes, bij de jongens zelfs 70 procent”, vertelt Bianca Lubbers van de Preventiewerkgroep Loverboys. “Dat ging echt heel snel. Binnen een paar minuten waren de meeste meisjes om.”

Na hun ja (of nee) kregen de meisjes de ware bedoeling te horen: de actie is opgezet om jonge meisjes te wijzen op de gevaarlijke werkwijze van loverboys. Zij (meestal jonge mannen, soms vrouwen) paaien jonge meisjes, overladen ze met cadeaus om ze afhankelijk te maken en dan tot prostitutie te dwingen. De actie krijgt een vervolg in de derde klassen van de middelbare scholen in Winterswijk, Aalten, Dinxperlo, Lichtenvoorde en Groenlo. Ook sport- en andere verenigingen waar veel jongeren komen worden daarvoor benaderd. Er wordt gewerkt aan een theatershow voor moeders en dochters. Het doel is ook om mensen beter de signalen te laten herkennen die met loverboys te maken hebben. De meisjes zelf doen nauwelijks aangifte.

De Winterswijkse actie volgt op eerdere in Doetinchem en Apeldoorn. Het ronselen van meisjes door loverboys komt overal voor, ook in plattelandsgemeenten als Winterswijk. Harde cijfers over slachtoffers en daders ontbreken. Burgemeester Thijs van Beem weet dat er dit jaar twee meldingen uit zijn gemeente zijn gekomen. “We lopen er via het jongerenwerk tegenaan.”

Bij de preventiewerkgroep weten ze dat veel meisjes wel eens door onbekenden zijn benaderd op een manier die ze niet vertrouwen. Bianca Lubbers: “Als we daar in een schoolklas naar vragen, geeft de meerderheid aan dat hen dat niet overkomt.”

De actie in het centrum van Winterswijk toont aan dat het tegenovergestelde waar lijkt. Dat erkennen de meesten ook als blijkt dat de loverboy nep was. Bianca Lubbers: “Ze vinden het lastig om nee te zeggen, maar ook dat het spannend is. En het geld is ook een argument.”

In het gesprek meteen na de actie gaven de meesten aan dat ze het wel een vreemd verhaal hadden gevonden. Bianca Lubbers: “Maar ook dat ze er altijd van hebben gedroomd om model te worden.”

Dat de actie vrijdagavond in het centrum werd gehouden was volgens de organisatoren een bewuste keuze. “Dit soort feesten leent zich daar goed voor, je kunt lang onopgemerkt je gang gaan.”

De jongeren reageerden allemaal positief. “Ze werden niet boos, sommigen waren zelfs teleurgesteld. Een ander meldde dat haar moeder nog zo had gewaarschuwd.”

In het gesprek na de actie gaven de meesten aan dat ze het wel een vreemd verhaal vonden.

Bron

Posted in Algemeen, Loverboys, Nieuws