Schade meestal vergoed door samenleving

AMSTERDAM –  Het leeuwendeel van de schadevergoedingen aan slachtoffers van zeden- en geweldsmisdrijven wordt betaald door de samenleving. Sinds vorig jaar is er ruim 10 miljoen euro uitgekeerd, maar daarvan kwam slechts 550.000 euro ook uit de portemonnee van de daders.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Die scheve verhouding ontstaat door een regeling, die bepaalt dat de overheid de schadevergoeding voorschiet. In totaal zijn er sinds 2011 ruim 6500 schadevergoedingen uitgekeerd door het Ministerie van Justitie. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie geeft aan dat de regeling goed werkt, maar dat het lastig is om het geld te verhalen op de daders. Dat moet volgens hem beter, bijvoorbeeld door meer mensen op te leiden om het geld te verhalen op de daders.

Overigens bleek er ook 850.000 euro van de in totaal 10 miljoen euro aan schadevergoedingen oninbaar. Dat wordt sowieso betaald uit de staatskas.

Posted in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*