Meisjes ronselen voor je pooier

Hulpverleners waarschuwen voor lovergirls, de vrouwelijke tegenhanger van loverboys. De vaak nog minderjarige lovergirls ronselen meisjes voor de prostitutie. Maar ze zijn even vaak zelf ook slachtoffer van seksueel geweld. “Ik dacht alleen aan mijn pooier.”

Bijna dertig meisjes heeft ze geronseld voor prostitutie. Nu ze sinds drie maanden veilig in de opvang van de Stichting Stop Loverboys Nu zit, heeft ze daar enorme spijt van. “Maar het klinkt misschien gek, toen was ik daar helemaal niet mee bezig”, zegt de inmiddels 19-jarige Lolita. “Ik dacht alleen aan mezelf. En aan mijn pooier natuurlijk.”

Lolita raakte al op haar elfde betrokken bij een jeugdbende. Ze hing veel op straat en werd verliefd op een oudere jongen. Ze kregen een relatie, Lolita werd zelfs zwanger en pleegde een abortus. Maar van wederzijdse liefde was weinig sprake. “Mijn vriendje stelde me voor aan een andere jongen. Die andere jongen werd uiteindelijk mijn pooier.”

Lolita verdiende niet alleen geld voor hem en zijn bende door de hoer te spelen, ze kreeg al snel ook de opdracht om nieuwe meisjes te ronselen. “Ik richtte me in eerste instantie op mijn vriendinnen. Later ronselde ik ook in discotheken en clubs.” Moeilijk was dat niet. “Ik had geld, ik was altijd goed gekleed en ik had sieraden. En natuurlijk liet ik dat aan de meisjes zien. Zij wilden dat ook. Langzaam maar zeker kreeg ik ze dan zover om mee te doen.”

Maar het zijn niet alleen de mooie kleren, sieraden en geld die meisjes de duistere wereld van de seksindustrie inzuigen. De 17-jarige Esther, ook in de opvang van Stop Loverboys Nu, deed het om een vriendschap te redden. “Op de lagere school ben ik veel gepest. Op de middelbare school leerde ik een meisje kennen dat heel aardig tegen me deed. Ze was ouder, ik zat in de eerste klas, maar zij was al zestien. Ze was knap en populair. Iedereen wilde wel vriendinnen met haar zijn. Maar ze koos mij.”

Esther had het gevoel dat ze voor het eerst een vriendin had met wie ze alles kon delen. “Ze kende al mijn geheimen en gevoelens”, vertelt ze. “Ik ging ook met haar mee op stap. Ik ging roken, blowen en drinken. Maar thuis kreeg ik ruzie met mijn ouders.”

Het was ook in die periode, Esther was pas twaalf, dat ze werd voorgesteld aan een 18-jarige jongen. “Mijn vriendin zei dat hij me leuk vond. We kregen een relatie. Maar hij bleek een loverboy te zijn.”

Vanzelfsprekend stapelden de problemen zich snel op voor Esther. Het duurde niet lang of Esthers vriendin stelde voor om van huis weg te lopen. Weg van haar zeurende en bekrompen ouders. Esther twijfelde. “Maar toen zei ze dat ze de vriendschap zou beëindigen als ik thuis bleef wonen. Ik wilde mezelf ook niet prostitueren. Maar het was steeds mijn vriendin die mij overtuigde om dat soort dingen wel te doen. En telkens weer dreigde ze met het opzeggen van onze vriendschap.”

Esther belandde uiteindelijk in een instelling. “Ik was onhandelbaar.” Verschillende opvanghuizen en internaten heeft ze inmiddels versleten. Met haar ‘vriendin’ heeft ze inmiddels geen contact meer. Ze voelt zich verraden en in de steek gelaten. “Nu ik er op terugkijk, vind ik het zo erg dat ze mijn vertrouwen zo enorm heeft beschadigd.”

Ook Lolita heeft gebroken met haar oude leven. Drie maanden geleden nam ze die beslissing. “Ik woonde op mezelf, maar ik ging heel af en toe naar mijn moeder om daar de was te doen. Mijn moeder schrok zich dood toen ze me zag. Ik zat onder de drugs, het was duidelijk dat het niet goed met me ging. Zij heeft de politie gebeld. Dankzij die rechercheurs ben ik er nu uit.”

Esther en Lolita mogen dan beiden in de prostitutie zijn beland, geld hebben ze niet. Dat verdween hoofdzakelijk in de zakken van hun pooiers. Esther weet niet of haar lovergirl aan haar heeft verdiend. “Dat zou kunnen. Maar misschien werd zij ook wel gedwongen.” En ook Lolita staat met lege handen. “Ik denk nog vaak aan mijn vriendinnen die ik heb geronseld. Hoe het met hen is, weet ik niet. Ik heb helemaal niemand meer.”

De namen van Lolita en Esther zijn om veiligheidsredenen gefingeerd.

Posted in Stichting StopLoverboysNU

1 Reactie op “Meisjes ronselen voor je pooier
  1. gperdok schreef:

    Hoe kun je je kinderen hier tegen beschermen.hun hele jeugd is verpest .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*