Onderzoek naar loverboys

DEN HAAG –  Om duidelijkheid te krijgen over de praktijken van loverboys in de jeugdzorg en vrouwenopvang komt er een onderzoek naar de omvang van het probleem en de wijze waarop de pooiers hun prooien ronselen.

Dat laten minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) weten. Een loverboy is een pooier die vaak kwetsbare meisjes verleidt om hen op den duur gedwongen in de prostitutie te laten werken.

Ronselen

Recent waarschuwde de SP dat loverboys nu ook jeugdzorginstellingen binnendringen om daar meisjes te ronselen. Kamerlid Kooiman zegt dat de pooierboys, zoals ze in de politiek worden genoemd, door geweld de instellingen binnenkomen. Het probleem zou vooral in Limburg toenemen. „In het zuiden ligt er nog erg een taboe op het fenomeen loverboys, maar we krijgen signalen van alle kanten dat het daar wel degelijk speelt”, bevestigt voorzitter Anita de Wit van de landelijke stichting StopLoverboysNU. „Jongens, maar ook meiden, infiltreren bij instellingen om hun prooi via intimidatie aan het werk te krijgen in de prostitutie.”

De pooiers komen vaak binnen via een baan als beveiliger of schoonmaker en de lovergirls werken zich regelmatig naar binnen door zich voor te doen als slachtoffer. Volgens de stichting krijgen in totaal 5000 jongeren per jaar te maken met deze mensen. „Instellingen weten vaak ook niet meer waar ze het zoeken moeten en de politie grijpt lang niet altijd goed in.”

Beschermd

Volgens de bewindslieden is het de verantwoordelijkheid van de instellingen zelf om te zorgen dat zowel hun bewoners als medewerkers worden beschermd tegen loverboys. Zij hebben overigens geen signalen ontvangen dat er onvoldoende melding wordt gemaakt bij de politie en veiligheidshuizen van ronselpraktijken.

Kooiman: „Al twee jaar sluit de overheid haar ogen voor de ernstige problemen met loverboys. Er is veel te weinig begeleiding en plek voor een kwetsbare groep meisjes. De oplossing die de bewindslieden nu aandragen, een onderzoek, is gewoon te mager. De kwestie wordt vooruitgeschoven, terwijl er actie nodig is.”

Jeugdzorg Nederland was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Het onderzoek zal in december gereed zijn, laat een woordvoerder van de staatssecretaris desgevraagd weten.

Posted in Nieuws, Stichting StopLoverboysNU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*