De Europese dag tegen de mensenhandel

Deze week stond mensenhandel hoog op de aandachtspunt van de overheid. Vrijdag 15 oktober organiseerde de commissie voor Justitie en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel een internationale conferentie over mensenhandel in de Tweede Kamer. En vandaag maandag 18 oktober is het de Europese dag tegen de mensenhandel. Ook was er de première van de film gruwelijk gedwongen. Waar de stichting ook bij aanwezig was.

We benoemde het al eerder vandaag is het de internationale mensenhandel dag. Een dag om te gedenken niet alleen alle slachtoffers die in de afgelopen jaren in de handen gevallen zijn van mensenhandelaren maar ook een dag om terug te kijken naar het geen wat bereikt is en wat er nog bereikt moet worden. De nationaal rapporteur mensenhandel geeft aan dat het beleid getoetst word en daaruit ook blijkt dat er streven is naar een beter beleid en betere oplossingen. Want waar de valkuilen zijn van slachtoffers liggen ook de krachten voor preventieve acties. Internet is en blijft een groot gevaar, het is redelijk anoniem en lijkt veilig. Echter maken veel mensenhandelaren ofwel loverboys misbruik van de internetband die ze maken met potentiële slachtoffers. Daarom maakt de stichting gebruik van het internet. De laagdrempeligheid is van groot belang. Door de voorlichtingen die we geven bereiken wij een hoop jongeren die anoniem met ons contact opnemen via internet. Dagelijks komen er tips of meldingen binnen over meiden die met loverboys te maken hebben. Het kan zijn dat er al contact is geweest met justitie en zij zich alleen voelen in de strijd. Maar het zijn ook de meiden die angst hebben om te praten met overheidsdiensten omdat zij vertegenwoordigen waar ze bang voor zijn: de bureaucratie. Want bewijs dat een meisje gedwongen word is lastig te vergaren. En hoe leg je aan een agent uit als 14 jarig meisje dat je voor je vriendje met meerdere mannen naar bed moest, omdat je geen andere keuze had. Want keus hebben deze meiden vaak niet. Ze worden geïsoleerd en compleet gehersenspoeld door deze onafgestudeerde psychologen die beter bekend zijn als loverboys. Wij weten deze meiden te bereiken via internet. Meiden of jongens kunnen via internet lezen de gevaren van internet gebruik maar ook als ze eenmaal in handen van gevallen zijn kunnen ze bij de stichting zich anoniem aanmelden en praten over het geen waar ze inzitten. Veel vlinders zoals wij de slachtoffers noemen vertellen ons verhalen van hun leven niet alleen wat de daders gedaan hebben maar ook hoe instellingen met hen omgaan. Instellingen, het is en blijft een naar woord maar in de instellingen gaat anno 2010 nog een hoop mis. Meiden die moeten leven naar goede normen en waarde die vaak compleet verwoest zijn door het geen wat het is overkomen. Binnenin de instellingen moeten zij deze weer eigen maken. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het helaas ook. Want hoe kan je normen en waarde leren als er zelf niet normaal gehandeld word binnenin een instelling. Waarin je gestraft word voor je eerlijkheid waarin je op straat gezet word omdat je toegeeft fouten gemaakt te hebben. Waarin je te horen krijgt dat je niet meer dan een nummer bent die geld oplevert. Vreselijk om dit te moeten zeggen maar waar zijn de normen en waarde van de instellingen gebleven. Opvang voor slachtoffers van mensenhandel moet niet om de winst gaan maar moet gaan om veiligheid geborgenheid en streven naar het leren omgaan met je eigen ik gaan. En veelal een eigen ik te gaan vormen. Niet alleen krijgen we signalen van de meiden zelf, ook medewerkers vanuit instelling of overheidsdiensten waarmee wij praten, ook zij geven deze signalen af. Medewerkers die opvechten tegen de muur van bureaucratie. Die in de nacht moeten bellen naar een noodnummer voor een meisje die hulp nodig heeft en waarbij het noodnummer wat 24 uur bereikbaar hoort te zijn overgaat op voicemail. Een agent die 6 uur lang aan het rond bellen is voor een meisje die na 6 uur nog geen steek verder is omdat er zoveel regels en wetten zijn. Moedeloos worden ze ervan. De wil is er, het geld is er alleen de bureaucratie maakt het onmogelijk om te samenwerken. Dagelijks komen er hulpverleners met een hulpvraag omdat ook zij oplopen tegen die muur van bureaucratie. Allemaal signalen dat het niet goed gaat met de huidige zorgopvang voor slachtoffers in Nederland. De stichting werkt keihard om een eigen opvang te gaan realiseren. En de opvang begint nu vorm te krijgen. Bij ons zal het niet gaan om rode of gele kaarten. Nee, meiden die bij ons komen zullen altijd weten, het is niet erg om fouten te maken zoals je ze bespreekbaar maakt. Wil je weglopen omdat je je rot voelt. Ga maar lopen meid, weet dat je hier veilig bent en wanneer je terug komt zal je een postkaart krijgen wetende dat je in ons midden altijd gewenst bent. Het maakt niet uit wat er gebeurd is als je maar weet dat jij mag er zijn!

Internationale mensenhandel dag, een dag om te gedenken stil te staan bij het verleden het heden en de toekomst. Een toekomst waarin vlinders vrij zullen zijn en hun eigen ik kunnen zijn. En die toekomst zal er binnenkort bereikt gaan worden. Het doel van de stichting een eigen opvang zit er aan te komen. Wij zijn er klaar voor. Geheel op eigen kosten zonder subsidie dus geheel op donaties zullen wij dit doel bereiken. En plek waarin vlinders hun kracht kunnen laten zien maar ook waar ze niet alleen hoeven te knokken. Wij zullen hen bijstaan, knokt u mee?

Doordat de stichting geen subsidie ontvangt maar op donaties van andere functioneert zal ook de opvang vanuit donaties betaald gaan worden. Meiden die opvang nodig hebben krijgen niet binnen enkele uren een indicatie zodat ze zorg kunnen ontvangen wat vergoed gaat worden door de overheid. Nee, daar gaat vaak een langere tijd overheen soms zo lang dat deze meiden gesloten komen te zitten, op een plek waar ze niet behandeld worden voor de trauma’s die ze opgelopen hebben. Want het draait uiteindelijk om indicaties en om geld. De stichting kiest er daarom voor om meiden zonder indicatie maar wel met een behoorlijke hulpvraag op te nemen in de opvang. Geen indicatie betekend geen geld en geen veilig onderkomen. De stichting neemt deze meiden wel op en daarom zijn daar donaties voor nodig. Deze donaties gaan geheel naar de opvang en naar de meiden. De meiden die het zo hard nodig hebben om een veilig onderkomen te krijgen en te behouden. Iedereen kan met loverboys te maken krijgen. Zelf kan je slachtoffer worden, of je dochter, je nichtje maar ook je buurmeisje waar je het nooit verwacht van had. En hoe zou u het vinden als een van hun in een gesloten instelling komt omdat er geen andere opvangplekken mogelijk zijn.
De donaties zijn daarom meer dan welkom, knok met ons mee en laat de meiden niet alleen staan.

U kunt uw donatie dan storten op Rabobank rekeningnummer 14.00.59.792 t.n.v. Stichting Stoploverboysnu te Alphen aan den Rijn.

Wij zullen uw donatie met veel respect en anoniem behandelen.

U kunt ook een directe donatie via PayPal doen.

KVK nummer; 27308560

Tot slot willen we vandaag stil staan bij de meiden die nog in een gedwongen situatie zitten, ook zij staan niet alleen en in gedachten zijn we bij hen.

Anita de Wit
voorzitster Stichting Stop Loverboys NU

U kunt lid worden van onze hyves, http://stoploverboysnu.hyves.nl/.

Ook zijn we te volgen op Twitter, http://twitter.com/StoploverboysNU

Of word lid op ons forum en discussieer mee www.stoploverboys.nu/board

Posted in Stichting StopLoverboysNU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*